Maliye Bakanlığı’nın 421 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, E-Fatura zorunluluk kapsamında olan müşterilerimiz için, CPM ERP olarak 2013 yılı başından bu yana yürüttüğümüz çalışmalar ile E-Fatura çözümümüzü hazır hale getirdik. Bu süreçte hedef olarak müşterilerimizin çalışmalarında karşılaşabilecekleri sıkıntıları yok etmeye odaklandık. Çift evrak numarası takibinden, E-Fatura mükelleflerinin online kontrolünden, fatura süreçlerinin online takibine kadar her süreç analiz edildi ve çözümleri hazırlandı. Bu yıl mart ayında yayınlanan e-fatura, e-defter tebliği ile 2014 yılında 10 milyon ve üzeri ciro yapan tüm firmalar e-fatura dolayısı ile e-defter kapsamına girdiler. Yaklaşık 50 bin firmanın e-fatura ve e-defter kapsamına alındığı tahmin ediliyor.
Bu yıl e-deftere geçiş ne zamana kadar tamamlanmış olmalı?
Bu yıl kapsama giren firmaların 31.12.2015 tarihi itibari ile tüm başvurularını tamamlamış, 01.01.2016 tarihi itibari ile e-fatura ve e-defter mevzuatına uygun yazılımın kullanılmaya başlanması gerekmektedir. CPM olarak 2012’de TFRS ve Çoklu dil, 2013’de e-fatura ve 2014’de e-defter yazılımlarını başarılı bir şekilde tamamlamış ve müşterilerimize zamanında ulaştırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
E-Fatura kullanma zorunluluğu olmayanlar E-Defter kullanabilir mi?
E-Defter kullanabilmek için E-Fatura’ya dahil olma şartı kaldırıldı. Ayrıca 2011 brüt satış kriterleri açısından zorunluluk olmadığı halde gönüllü olarak e-fatura uygulamasına geçenler e-defter uygulamasına geçmek zorunda değiller.
E-Defter tutulurken nelere dikkat edilmelidir?
E-Defter beratı GİB’e yüklenirken kesinlikle her hangi bir ay atlanılmamalıdır. O ayda hiç bir yevmiye kaydı olmasa bile boş aya ait deftere mali mühür ile berat mutlaka vurulmalı ve GİB sistemine yüklenmelidir. İlgili ayın muhasebe defteri oluşturulup GİB beratı alındıktan sonra geriye dönük düzeltme için mevcut kayıt silip GİB’den yeni bir berat alınamaz. İçinde bulunulan cari dönemde, geçmiş dönem hatalı işlemi için gerekli muhasebe dü- zeltme kaydı yapılmalıdır.
E-Arşiv nedir?
Dönüşümler e-fatura ve e-defterle sınırlı kalmadı. Son kullanıcıya fatura kesen firmalar için de e-arşiv mevzuatı yayınlandı. Bu mevzuat ile karşı taraf e-fatura mükellefi değil ise faturanın elektronik olarak iletilmesine imkan tanındı.
E-Arşiv’e geçiş koşulları ve avantajları nelerdir?
E-Fatura’ya benzer olan fakat biraz farklı bir yapıda bu faturaların GİB’den E-Ar- şiv izni almış entegratörlere elektronik ortamda iletilmesi gerekiyor. E-Arşiv ile birlikte son kullanıcıya toplu faturalama yapan firmaların da kağıt ve posta maliyetleri düşecek ve GİB’in bu mükellefleri de daha az maliyetle daha etkin denetleyebilmesinin yolu açılmış olacak. Bunun yanında tabi yine en büyük kazancımız daha az ağacın kağıt amacı ile kesilmesi olacak.
E-Defter ortamında hangi defterler tutulacaktır?
1 Seri No.lu e-Defter Genel Tebliğine göre yevmiye ve defteri kebir(büyük defter) tutulabilecektir.
Peki kabul etmek istemediğimiz faturalar için nasıl bir yol izlemek gerekiyor?
Her değişimde olduğu gibi bu değişimlerde başka ihtiyaçları tetikliyor. Önceden kapımıza gelen kabul etmediğimiz faturayı teslim almamak yetiyor iken temel e-fatura direk posta kutumuzadüşüyor. Yasa gereği bu firmaları sistemimize işlemek istemiyorsak noterden ihtarname çekmemiz gerekiyor. Şirketlere kayıtlı elektronik posta zorunluluğu getiren KEP tebliğ ile bu ihtarnameler de artık notere gitmemize gerek kalmadan elektronik ortamda programdan bir tık ile yapılabiliyor olacak. CPM olarak bu yıl sonuna kadar özellikle temel e-fatura’nın kabul edilmediğinin ihtarnamesini program üzerinden bir tık ile yapmayı planlıyoruz.
E-Fatura çözümü için çalıştığınız özel bir entegratör var mı?
CPM ailesi olarak entegrasyon ve özel entegrasyon yöntemleri hakkında beraber çözüm geliştirmek üzere, konusunda tecrübeli, sağlam bir altyapıya sahip, müşterilerine maksimum fayda sağlayabilecek ING E-Fatura Çözümleri ile çalış- mayı tercih ettik.
Özel Entegrasyon ve Entegrasyon arasında ki farklar nelerdir?
Özel Entegrasyon: Gelir İdaresi Başkanlığına verileri göndermek ve almak için özel entegratör adı verilen profesyonel servis sağlayıcıların aracı olarak kullanıldığı yöntemdir. Bu yöntemde kullanıcı- nın lokalde mühürleme yapmasına da gerek yoktur. Özel entegratör mühürleme hizmeti de sunmaktadır. Bu yöntemde kullanıcının yapması gereken herhangi bir ek işlem söz konusu değildir. Hazırlamış olduğu faturayı entegratöre sistem kanalı ile göndermesi yeterlidir. Sonraki süreçlerinin yönetimini CPM ERP yazılımı yapar. Entegrasyon: Gelir İdaresi Başkanlığına verileri göndermek ve almak için mü- kelleflerin kendi bilgi işlem sistemini onaylı bağlantı yazılımları aracılı- ğı ile G.İ.B sistemi ile doğrudan entegre ederek kullandığı yöntemdir. Entegrasyon yöntemini kullanmak isteyen müşterilerimiz, özel entegratörlerin sunduğu bağlantı yazılımlarını edinerek e-Fatura işlemlerini yapabileceklerdir