Ülkemizdeki Araştırma ve Geliştirme adımlarını farklı bir boyuta taşıyacak yeni bir kavram: Teknoloji Seraları…
Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açıkladığı Teknoloji Seraları, artık daha güçlü bir şekilde ifade edilmeye başlandı. 1 numaralı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kümeleşmeyi daha güçlü şekilde tanımlayacak ve Araştırma Geliştirme (Ar-Ge)’yi destekleyecek bu yeni kavram ile Singapur ve Tayvan modelleri benimsenecek. Yeni teknoloji seraları her şehirde ve hatta ilçede olacak. Bu da, katma değeri yüksek teknolojik malların ikmali ve üretimi, aynı zamanda satışı ve pazarlanması anlamına gelecek. Peki teknoloji seraları ne demek ve esas amaçlanan adımlar nelerdir? Detaylar yazımızda…
Teknoloji Seraları Nedir?
Start-up olarak bilinen girişimcilerin ayrı ayrı kümeleşerek oluşturdukları ve belirli bir sektörün benimsendiği teknoloji üslerine, teknoloji seraları denmekte. Ticari anlamda getirisi olacak ve ülkeye katma değeri olacak tüm ikmal ürünler, bu seranın ham maddeleri olacak. Pekcan’ın ifadesi ile; salatalık, domates, biber için seracılık ne ise, bilgisayar, tablet ve robotlar için de teknoloji seraları o olacak.
Her seranın farklı iş koluna ve start-up’larına sahip olmasından dolayı, ayrı ayrı teknolojik çıktıların elde edilmesi sağlanacak. Bunların hepsinin üst finansman ve satış işlemlerini yapacak bir üst fonksiyon merkezi de olacak. Ve bu da tamamı ile Ticaret Bakanlığına bağlı olacak. Bu sayede, teknoloji seralarında sadece üretim olacak ve bir sonraki irade tarafından Ar-Ge-Ti, yani Araştırma, Geliştirme adımlarından sonra ticarileştirme adımları atılacak.
Hedef 10 Yılda 100 Milyar Dolar
2023’ten sonra aktif olacak bu proje için yaklaşık 10 yılda 15 milyar dolarlık bir yatırım ve destekleme paketi ön görülüyor. Bunun sonucunda ise, yine 10 yıllık bir süreç için 100 milyar dolarlık doğrudan kazanım elde edilecek. Teknoloji Seralarının ana pazarı, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri olacak. Yeni anlaşmalar ile diğer Dünya ülkelerine de sunulacak. İlk müşterilerinin ise Azerbaycan ve KKTC olması bekleniyor.
Kaynak :teknogaste